T K

Türkiye Finans Katılım Bankası A.Ş. - Paperless Projesi

Proje İçeriği

Paperless projesi ile müşterilerin şubede ıslak imza atarak yaptıkları işlemler için kağıt gereksinimi ortadan kaldırılarak, güncel teknolojilerle işlemlerin dijital ortamda tamamlanması sağlanmıştır. Başta para yatırma/çekme, kredi kartı borç ödeme, ADK Limit Arttırım Formu ve SMS-Email Gönderi İzin Formu ile yapılan işlemler, müşteriden biyometrik imzası tablet üzerinde alınacak şekilde dijital ortamda gerçekleştirilmesini sağlayan bir sistem geliştirildi. Projemizin 2021 Faz 2 ayağında ise Para transferleri, dövizli işlemler, çek/senet ödemeleri, kurum tahsilat ve bağış ödemeleri, SGK tahsilat işlemleri ve bankacılık sürecinden bağımsız müşteriden aldığımız talimat ve bilgilendirme formları proje kapsamına dâhil edilerek proje Haziran sonunda şubelerde hayata geçmiştir. Geliştirilmiş olan sistem, biyometrik imza ve zaman damgası çözümleri ile güvenli, hızlı ve etkili şekilde süreçler dijitalleştirilmiştir. Süreçlerin kağıttan dijitale dönüştürülmesi ile birlikte operasyonel verimlilik artmıştır ve artmaya devam etmektedir. Islak imza gerektiren fiziksel işlemlerin getirdiği; Belgelerin basılması, dağıtılması, imzalatılması, toplanması ve arşivlenmesi, hem banka hem müşteriler için zaman kaybı ve iş yükü getirirken, dijital dönüşüm sürecinde bu operasyonel yükler süreçlerden kaldırılmıştır. Böylelikle hem çalışan personelin, hem de müşteri deneyiminin iyileşmesi ve bundan dolayı memnuniyetinin artmasıyla pozitif yönde bir kazanım sağlanmıştır. Fiziksel süreçte işlemler için harcanan onlarca kağıdın doğaya verdiği zararın dijital süreçlerin kullanımı ile birlikte önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Böylelikle hem zamandan tasarruf edilecek, hem daha temiz bir gelecek için katkı sağlıyor olacağız.


Projenin Amacı

Mustafa.Bezeklioglu@turkiyefinans.com.tr


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Mevcutta işleyen şube süreçlerinde kullanılan kağıdın ortadan kalkması ile çok ciddi bir tasarruf elde edilerek maliyetler düşürülmesi hedeflenmiştir. Şube kağıtsız işlemler projesi sayesinde yalnızca kağıt masrafından değil, müşterilerimizden dekont dışında aldığımız bilgilendirme ve talimat formları için de;  Fotokopi/ Yazdırma/ Tarama  Kayıp/ Eksik evrakı tamamlama  Kırtasiye (zımba, ataç, dosya, etiket vb.)  Gönderi (kargo vb.)  Arşivleme / Depolama  İmha ve tüm bu süreçler için gerekli insan gücü ve zamandan da tasarruf sağlanacaktır. Bu süreçlerde ortaya çıkan problemler de otomasyon ile azaltılarak operasyonel verimlilik sağlanacaktır. Türkiye Finans Katılım Bankası olarak 314 şubemiz ile milyonlarca evrağın dijitalleşmesine katkı sağlayarak oluşturduğumuz tasarrufla, ülke ekonomisine de katkı sağlamayı hedeflemekteyiz.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

• Projede yeni çağın teknolojisi, sayısal imza teknolojisinin kullanılmasıyla, biyometrik imzanın kağıda atılan ıslak imzaya göre daha fazla veri içermesi sebebi ile güvenliğin daha da iyileştirilmesi hedeflenmektedir. • 5070 sayılı e-imza kanununda da kullanılan PAdES (PDF gelişmiş elektronik imzalama standardı), dijital biyometrik imza teknolojisinde de kullanılmakta, belgelerin uygun şekilde imzalanmasını ve belgelerin imzadan sonra değiştirilip değiştirilmediğini tespit etmeyi garanti altına almaktadır. • Gerçek hayatta imza atan kişinin hem yüzüne hem de imzaya bakılarak işlemler tamamlanmaktadır. Proje ile imzanın dijital ortamda atılarak, göz kontrolününde dijitalden yapılabilmesi olanağı ve otomasyona uygun olan bir altyapı geliştirilmesi sağlanacaktır. • Müşteri deneyimi kapsamında mümkün olan en iyi hizmeti sunmak, müşterinin ihtiyacına uygun yeni teknolojilerin kullanılarak süreçlere dahil edilmesi, projenin önemli yenilikçi yönlerindendir.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Üst yönetimimiz projeyi çok yakından takip ederek destek vermiştir.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Proje ile Şube Müşteri İşlemleri Servisi ve Şube Perakende Bankacılık Servisi birimlerinin iş süreçlerine fayda sağlanmıştır.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Para yatırma/çekme, kredi kartı borç ödeme, ADK Limit Arttırım Formu ve SMS-Email Gönderi İzin Formu ile yapılan işlemler, müşteriden biyometrik imzası tablet üzerinde alınacak şekilde dijital ortamda gerçekleştirilmesini sağlayan bir sistem için şu an signpad kullanım oranları %12 oranlarında, bu oran şube bilinçlendirmesi ve karne takipleri ile artmaktadır.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Ekip olarak, proje faz 1 de 5 kişilik, Faz 2 de 4 kişilik ana ekiple çalışıldı. Bunun yanında proje içerisinde şirketteki farklı ekiplerle entegrasyonlar için çalışma yapıldı. Projede çalışan ekipler başta ARGE-CRM, OverFlow, CollecTeam, Traders , ProCard, BS4M-Karton ve MobilTek ekibi ile İş birimi tarafından Dijital Bankacılık Analitik ve Transformasyon Servisi çalışma yaptı. Destek olarak BS Çözüm Merkezi ve alt yapı çalışmaları için BS-Alternatif sistemler ekibi çalışmaya dahildi.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Techsign firmasından destek alındı.